استفاده از مایع سفید کننده خطرناک در نانوایی های آذربایجان غربی

به گزارش بوکان امروز و به نقل از خبرگزاری مهر، هر چند بعد از هدفمندی یارانه ها قیمت نان بارها افزایش یافته است اما هنوز کیفیت و بهداشت پایین نان های تولیدی از گلایه های رومزه و اصلی مردم در استان و مناطق مختلف کشور به شمار می رود.
متاسفانه اگر تاکنون گلایه ها منوط به خمیر بودن، سوختگی، کوچک شدن نان ها بود امروز بحث استفاده از افزودنی های غیرمجاز و سرطان زا موضوعی است که سلامت مردم و جامعه را به صورت جدی تهدید می کند.
این موارد در حالی روی می دهد که مسئولان کوچکترین اطلاع رسانی و فرهنگ سازی در این خصوص انجام نداده و سلامت مردم را به دست عده ای افراد سودجو سپرده است. نانوایان سودجویی که از غفلت مردم و گرایش آنها به نان سفید استفاده کرده و از مایع سفید کننده برای پخت نان استفاده می کنند.
ماده شیمیایی خطرناک که مشکلات و بیماریهای شایع زیادی از جمله مسمومیت، بیماریهای کبد، قلبی و... در پی دارد و ادامه این بی توجهی ها به مرور زمان منجر به بروز انواع سرطان ها در مردم می شود.
این مشکل درحالی مطرح می شود که مردم از آن کوچکترین اطلاعی نداشته و مسئولان هر کدام توپ را به زمین دیگری پاس می دهد در این میان برخی از نانوایان سودجو نیز تنور تخلفات را رفته رفته گرم تر می کنند.
عدم آموزش نانوایان، عدم فرهنگ سازی مناسب به مردم در خصوص مضرات استفاده از نان سفید و غیرسبوس دار، خلاء قانونی و برخورد جدی با متخلفان مواردی است که امروز با نظارت سرد مسئولان سلامت و بهداشت مردم استان و به تبع آن کشور را تهدید می کند.
نان های حاوی مایع سفید کننده در سوپرمارکت ها عرضه می شود
کارشناس مرکز سلامت محیط کار معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ارومیه با تایید استفاده از مایع سفید کننده در پخت نان توسط نانوایی های استان به خصوص ارومیه گفت: در حال حاضر نمونه برداری و تحقیقات در این خصوص از نانوایی ها در سطح استان در حال انجام است.
جعفر قاسمی در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه نان های حاوی مایع سفید کننده از طریق سوپرمارکت ها عرضه می شود افزود: هنوز منبع اصلی و نانوایی هایی که از این مایع استفاده می کنند شناسایی نشده اند.
وی یکی از دلایل عدم تشخیص مایع سفید کنند در نان را حرارت عنوان کرد و ادامه داد: مایع سفید کننده به دلیل دارا بودن کلر هنگام حرارت بخار می شود در این راستا حین انجام آزمایش از نان قابل تشخیص نیست.
قاسمی با بیان اینکه این موضوع دلیلی بر از بین رفتن عوارض مایع سفید کننده نیست گفت: برای برخورد قانونی در این خصوص و پلمب نانوایی های مذکور باید خمیر را مورد آزمایش قرار داد.
مایع سفید کننده به دلیل ماده شیمیایی خطرناک و عوارض زیادی در پی دارد
وی با اشاره به عوارض متعدد این ماده شیمیایی خطرناک بر سلامت افراد اظهارداشت: استفاده از سفید کننده در نان عوارضی از جمله مسمومیت، آسیب های جدی به کبد و کلیه در پی داشته که با گذشت زمان نمود بیشتری پیدا می کند.
قاسمی دلیل استفاده مایع سفید کننده در پخت نان را سفید شدن نان و باور غلط در بین عموم جامعه مبنی بر اینکه نان سفید بهتر است و خواص زیاد آن برشمرد و گفت: نشاسته موجود در آرد به خصوص آرد سفید جذب بدن نمی شود بلکه به صورت چربی بدون مصرف دفع می شود.
کارشناس مرکز سلامت محیط کار معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ارومیه ادامه داد: در سالهای اخیر به دلیل الگو و باورهای غلط مردم استان بیشتر به سمت استفاده از نان سفید و غیرسبوس دار روی آورده اند این در حالی است که ارزش غذایی و خواص نان سبوس دار سه برابر نانهای سفید است.
قاسمی با بیان اینکه در حال حاضر نمونه برداری و آزمایشات در خصوص کیفیت و سلامت نان در این مرکز در حال انجام است گفت: استفاده از نان سفید و بی توجهی به سلامت نان های تولید شده در استان امروز سلامت خانواده ها را با مشکل جدی مواجه می کند که این امر باید مورد توجه جدی برنامه ریزان قرار گیرد.
استفاده از مواد رنگی غیرمجاز در پخت نان
وی با بیان اینکه در کنار استفاده از مایع سفید کننده در پخت نان شاهد افزودنی های غیرمجاز دیگری هستیم که سلامت مردم را تهدید می کند گفت: مشکل بهداشتی نان های امروز تنها مربوط به مایع سفید کننده نیست بلکه استفاده از مواد رنگی غیرمجاز، نمک زیاد، جوش شیرین در کنار بی توجهی به بهداشت فردی نانواها نیز بهداشت و سلامت نان های تولیدی را زیر سوال می برد.
قاسمی با اعلام اینکه در پخت نان به ویژه نان های روغنی برخی از نانوایان سودجو از رنگ زغفران یا رنگ زرد به جای زرده تخم استفاده می کنند خاطرنشان کرد: این نانواها رنگ زعفران غیرمجاز را با سفید تخم مرغ مخلوط و برای جلوه بیشتر نان ها استفاده می کنند که این ماده نیز از نظر بهداشتی و سلامتی عوارض زیادی دارد.
وی در پاسخ به این سوال خبرنگار مهر که آیا بحث عدم استفاده از جوش شیرین در نانوانی ها کنترل شده است یا نه پاسخ داد: متاسفانه برخی نانوایان که تعدادشان کم نیست از جوش شیرین که خاصیت عمل آوری سریع خمیر نان را دارد استفاده می کنند که این امر خاصیت نان را از بین می برد.
قاسمی پوکی استخوان، پایین آوردن کیفیت و خاصیت نان را از عوارض استفاده از جوش شیرین در پخت نان عنوان کرد و یاد آور شد: هر چند جوش شیرین موجب عمل آوری سریع خمیر نان می شود اما به مرور زمان سلامت مردم را تهدید می کند.